Zincirleme: Amaca ulaşmayı sağlayacak alt davranışların atlanmadan sırası ile yapılmasıdır. Her aşamadan sonra pekiştireç verilir. Yani zincirlemede sonuca ulaşmak için belli bir sıranın takip edilmesi şarttır. Adımlar atlanır veya sırası değiştirilirse sonuca ulaşılamaz.
Örnek: Bankamatikten para çekmenin belli işlem adımları vardır ve bu adımlar sıra ile yapılmalıdır. Yoksa istenilen sonuca ulaşamayız.Tersine Zincir: Biçimlendirmenin değişik bir formudur. Bazı öğrenme konuları baştan sona değil sondan başa doğru zincirleme yapılarak öğretilir. Daha çok eğitimde uygulanır.
Örnek: Paragraf yazma konusunda önce sonuç cümlesi eksik bırakılan bir paragraf verilerek uygun cümle bulması istenir. Sonra eksik bir paragraf daha verilerek destekleyici cümle ve sonuç cümlesi yazarak tamamlaması istenir. En son olarak başlık verilerek destekleyici cümleler ve sonuç cümlesi yazması istenir.Biçimlendirme ve Zincirleme Arasındaki Farklar
- Biçimlendirme yöntemi yeni bir davranış kazandırmada, zincirleme yöntemi ise daha çok beceri kazandırmada etkilidir.
- Biçimlendirme zor ve karmaşık konuların basitten karmaşığa doğru alt basamaklara indirilmesiyle ve pekiştirme ile yapılır.
- Zincirleme ise yapı olarak aşamalardan oluşan davranışların kazandırılmasında kullanılır. Her aşama bir sonraki aşamanın ayırt edicisi olur ve her alıştırma pekiştirilerek davranış geliştirilir.
Örnek: Bir sürücü adayına araba kullanma davranışını öğretmek için önce koltuğa düzgün oturma ve aynaların ayarlanması, sonra vitesin kontrol edilmesi daha sonra da kontağın çevrilmesi ve en son olarak da arabanın hareket ettirilmesi işlemi yaptırılmıştır. Her aşama pekiştirilerek davranış geliştirilir. İşte bu zincirlemedir.
Yorum Gönder