Güdü ( Güdülenme )

Güdü ve güdülenme çoğu kez birbirilerinin yerine kullanılan kavramlardır. Birbirinden ayırmak için, güdü bir enerji durumu iken, güdülenme güdünün bir ürünle sonuçlanan, performansa dönüşen hali bir bakıma devamı niteliğindedir.

Güdülenme: Uyarılma, algı, dikkat, kaygı, pekiştirme ve geri bildirim gibi süreçlerle bireyin öğrenmeye istekli olma durumudur. (Ali çok istediği takdirnameyi almak için var gücüyle çalışmak istemektedir)

Güdü: Güdüler organizmayı uyarır ve harekete geçirir. Güdü organizmayı harekete geçirecek bir enerji durumudur ve bu enerji bireyin o anda ihtiyaç duyduğu etkinliği yapabilmesi için onu tetikler.

*  Güdüler birincil ve ikincil
*  İçsel ve dışsal olmak üzere dörde ayrılır.

  • Birincil ve ikincil güdüler davranışa yöneltirken İçsel ve dışsal güdüler davranışa kaynaklık ederler.
İçsel güdülenme; organizmanın ihtiyacı kendi hissetmesi ya da bir etkinliği yapmanın faydalı olacağına kendi inanç getirmesidir. Örnek: Kendini geliştirmek için farklı kitapları okumaya istekli olmak.

Dışsal güdülenme; organizmanın ihtiyacı farklı kaynaklardan hissetmesi ya da bir etkinliği yapmanın faydalı olacağına dışardan gelen uyarılar sonucunda kanaat getirmesidir. * (Örnek: Fizik dersinde aferin alan ali daha çok çalışır.)

Birincil güdüler (öğrenilmemiş - fizyolojik güdüler): Doğuştan getirilen öğrenilmeyen, organizmanın varlığını sürdürmesini sağlayan topluma ve bireye göre değişmeyen, insan ve hayvanlarda görülen güdülerdir. *birincil pekiştireçlerle pekiştirilirler. ÖR: Açlık, susuzluk, uyku, cinsellik, sevgi....

İkincil güdüler(öğrenilmiş- sosyal güdüler): Toplumsal yaşamdan kaynaklanan ve insan davranışlarını etkileyen öğrenilmiş olan güdülerdir. Topluma ve bireye göre değişir. *İkincil pekiştireçlerle pekiştirilirler.. ÖR:Sevgi, saygı, başarı, statü, beğenilme, not, para, ilgi..





Post a Comment

Daha yeni Daha eski