ARUZLA YAZILAN HALK ŞİİRİ NAZIM BİÇİMLERİ

Halk şiirinde yalnız hece ile değil aruz ölçüsüyle düzenlenmiş şiirler de vardır. Bunlar divan edebiyatının halk edebiyatına etkisiyle oluşmuştur.

Divan: Aruzun "failâtün failåtün failåtün fâilün" kalıbıyla gazel, murabba ,muhammes, müseddes biçiminde yazılan şiirlerdir. Saz şairlerine özel bir ezgiyle okunur. Musammat olanları da vardır. Divana saz şairleri divani de derler.

SEMAİ: Aruzun "mefáilün mefáilün mefailun mefáilün" kalıbıyla gazel, murabba, muhammes, müseddes biçiminde yazılan şiirlerdir. Özel bir ezgiyle okunur.

Selis: Aruzun "feilátün feilátün feilátün feilün" kalıbıyla çoğunlukla gazel biçiminde yazılan şiirlerdir. Murabba, muhammes, müseddes, musammat biçimleri de vardır.

KALENDERİ: Aruzun "mefülü mefáilü mefâilü faûlün" kalıbıyla gazel, murabba, muhammes, müseddes biçiminde yazılan şiirlerdir. Musammat olanları da vardır, kendine özgü ezgiyle söylenir.

SATRANÇ: Aruzun "müfteilün müfteilün müfteilün müfteilun"kalıbıyla yazılanmusammat gezel biçimindeki halk şiirine satranç denir.

VEZN-I AHAR: Aruzun "müstefilåtün müstefilátün müstefilátün müstefilátün" kalıbıyla murabba biçiminde yazılan şiirlerdir. Bunlar, her misrası dört parçadan oluşan iç kafiyeli şiirlerdir.




Post a Comment

Daha yeni Daha eski